U Kotoru ustoličen novi kotorski biskup mons. Ivan Štironja

 Tim je činom biskup Štironja preuzeo službu pastira Kotorske biskupije koju mu papa Franjo povjerio na upravljanje i vodstvo. 



Tijekom svečanog Euharistijskog slavlja na blagdan blažene Ozane Kotorke, 27. travnja 2021. u katedrali sv. Tripuna u Kotoru ustoličen je novi kotorski biskup mons. Ivan Štironja. Tim je činom biskup Štironja preuzeo službu pastira Kotorske biskupije koju mu papa Franjo povjerio na upravljanje i vodstvo. Uz izravni prijenos RTV Herceg-Bosne i Laudato televizije te lokalnih crnogorskih medija, Svetu misu započeo je, nakon svečane procesije uz zvuke zvona kotorske katedrale, barski nadbiskup i dosadašnji apostolski upravitelj Kotorske biskupije mons. Rrok Gjonlleshaj u zajedništvu s novim kotorskim biskupom mons. Ivanom Štironjom te još deset nadbiskupa i biskupa među kojima mons. Marin Barišić, nadbiskup i metropolit splitsko-makarski, mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup beogradski, mons. Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko-osječki, mons. Dražen Kutleša, nadbiskup koadjutor splitsko-makarski i apostolski upravitelj porečko-pulski, mons. 

Mate Uzinić, nadbiskup koadjutor riječki i apostolski upravitelj dubrovački, mons. Tomo Vukšić, nadbiskup koadjutor vrhbosanski i vojni apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH, mons. Dode Gjergji, biskup prizrensko-prištinski, mons. Simon Kulli, biskup iz Sape u Albaniji, mons. Zef Gashi, nadbiskup barski u miru, i mons. Ilija Janjić, biskup kotorski u miru, koji je toga dana slavio 25. obljetnicu biskupstva te tom prigodom primio i čestitku pape Franje. Svećenicima Kotorske biskupije pridružilo se još tridesetak svećenika iz raznih biskupija i provincija, a asistirala su petorica đakona. Sudjelovale su redovnice raznih družbi i drugi vjernici koliko je to bilo moguće zbog ograničenja u vrijeme pandemije među kojima i braća te rodbina biskupa Ivana. Na Svetoj misi nazočni su bili episkop budimljansko-nikšićki i administator MCP gospodin Joanikije i episkop zahumskohercegovački gospodin Dimitrije i predstavnici, izaslanici predsjednika vlade i skupštine Crne Gore, Veleposlanika RH u Crnoj Gori i drugi predstavnici državnih i gradskih vlasti, političkog, društvenog, akademskog života Crne Gore te građanskih i političkih udruga Hrvata Boke i Crne Gore.

Pozdravni govor uputio nadbiskup Gjonlleshaj koji je podsjetio da je svim podacima koji su dostupni i djelomično poznati mons. Štironja 91. biskup Kotorske biskupije i deseti koji nosi ime sv. Ivana - apostola i evanđelista. Pozdravio je sve nazočne te kazao da danas mons. Štironji predaje biskupski štap koji uslijed povijesnih previranja i nedaća nikada nije stigao barskim nadbiskupima gdje je namijenjen, već je svoje stalno mjesto pronašao je u Kotoru, sve do prije 19 mjeseci kada je kao barski nadbiskup na upravljanje primio ovu biskupiju u svojstvu apostolskog administratora. ''Sada ga predajem sretan što je ova mjesna Crkva, bogata velikanima vjere, duha i kulture, dobila pastira kojeg je strpljivo čekala i kojeg zaslužuje! Radostan sam, jer znam da sada nisam sam, već imam brata biskupa s kojim ću moći zajedno raditi na širenju radosne vijesti, brinuti se o dobrobiti Katoličke crkve i njezinih vjernika u Crnoj Gori'', kazao je, između ostaloga nadbiskup Gjonlleshaj te poželio da biskupa Ivana prati Marija Majka Crkve i zagovor sv. Tripuna, sv. Leopolda, blažene Ozane, blaženog Gracije, službenice Božje Ana Marije i svih bokeljskih blaženika. Potom je savjetnik Apostolske nuncijature u BiH mons. Amaury Medina Blanco pročitao i pokazao Apostolski nalog o biskupskome imenovanju na latinskome jeziku, a prijevod na hrvatskom jeziku pročitao je kancelar Kotorske biskupije don Robert Tonsati. Nakon čitanja Apostolskog naloga nadbiskup Gjonlleshaj je predao mons. Ivanu biskupski štap i dopratio ga do biskupske katedre. Od toga trenutka novi kotorski biskup Ivan preuzeo je predvođenje Euharistijskog slavlja i upravljanje Kotorskom biskupijom. Nakon naviještene Božje riječi, prigodnu propovijed uputio je biskup Ivan koji je pozdravio sve nazočne u katedrali sv. Tripuna, zaštitnika Kotorske biskupije, kao i sve koji su Svetu misu pratili preko radija i televizije i ostalih medija. ''Mir vama! 

Liturgijski čin Katoličke Crkve započinje pozdravom koji nije samo neka učtiva želja. Biskup pozdravlja riječima: Mir vama! To je pozdrav koji je uskrsli Krist uputio svojim učenicima nakon svoga uskrsnuća... Upravo taj pozdrav sa svim sadržajima Uskrsloga Krista Gospodina, u ovo uskrsno vrijeme, upućujem s ovoga svetoga mjesta, ne samo kršćanima katolicima Kotorske biskupije u Boki, nego svim ljudima dobre volje, bez obzira na vjeru i naciju, svima u ovoj zemlji Crnoj Gori, svima do kojih se prenosi ovaj sveti čin. Pozdravljam, dakle, sve vas do kojih dopire ovaj glas želeći svima Spasiteljev istinski mir i ljubav, radost i sreću'', kazao je novoustoličeni pastir kotorske mjesne Crkve koji je potom zamolio zagovor blažene Ozane Kotorske. 

Primjedbe