Dragan Čović : Jedino Hrvati u BiH istinski zagovaraju euroatlantske integracije!

Predsjedavajući BiH Predsjedništva Dragan Čović, koji je i čelnik Hrvatskog narodnog sabora BiH, izjavio je da jedino Hrvati u toj zemlji iskreno zagovaraju euroatlantski put zbog čega inzistiraju na postizanju jednakopravnosti i unutarnjeg preustroja zemlje bez čega će te integracije biti blokirane.

Svima je jasno da s ovakvom strukturom ne možemo napredovati k EU-u. Kada otvorimo poglavlja, shvatit ćemo da ćemo morati potpuno reorganizirati ovu državu. Sasvim je izvjesno da ćemo nakon sljedećih izbora imati raspravu o unutarnjem ustroju”, rekao je Čović u intervju za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista.
Pri tome je odbacio tvrdnje koje su se pokušale nametnuti kroz plasiranje paraobavještajnih dokumenata o tome kako su Hrvati u BiH i njihova politika ekspozitura Moskve.
To je čista izmišljotina. A, ako netko danas zagovara euroatlantski put, to isključivo zagovaraju Hrvati. Vrlo otvoreno ću kazati kako bošnjačka politika iz Sarajeva radi sve da se ne ostvari nijedan od dvaju ciljeva, ali je bitno pronaći krivca kako bi se taj put zaustavio”, dodao je predsjedavajući BiH Predsjedništva.
Naveo je kako snažno lobira za članstvo BiH u EU i NATO te očekuje da će uskoro biti aktiviran akcijski plan za članstvo MAP, te zemlja dobiti status kandidata za EU. Odbacio je mogućnost da neutralnost koju je izglasala Narodna skupština Republike Srpske zaustavi integraciju BiH u NATO, dodajući da treba ipak uvažiti činjenicu kako se najveći broj Srba trenutačno protivi približavanju tome savezu.
Hrvatski član Predsjedništva pri tome je izrazio očekivanje da će se u rješavanje problema u BiH i regiji uključiti američka administracija ističući da je njihova potpora preznačajna.
Upitan znači li europski put upravo preustroj zemlje prema unitarnom građanskom modelu, Čović je pojasnio kako upravo Belgija, koja je sjedište EU-a, svjedoči o posve suprotnom modelu po kojemu su zaštićena prava triju narodnih zajednica.
Po njegovim riječima bošnjačka politika nastojat će do sljedećih izbora zadržati sadašnje stanje unatoč presudi Ustavnog suda BiH koji je osporio pojedine odredbe Izbornog zakona kako bi zadržala mogućnost nametanja hrvatskog člana Predsjedništva.
Najvažnije je zadržati sadašnje stanje statusa quo oko Izbornoga zakona te, s druge strane, pokušati podijeliti HNS, što im ne ide baš najbolje. Intenzivno se razgovara s pojedinim hrvatskim strankama, potiče ih se, dobivaju novac, uključuju ih u neke projekte, ulaze u neke naše slabe točke, poput braniteljske populacije i problema njihova progona. No, te smo stvari zaustavili”, rekao je Čović. Pojasnio je da stranka kojoj je na čelu HDZ BiH, nema koaliciju ili partnerstvo sa SDA nego ‘savez iz nužde’.
Izvor: Nacional.hr

Primjedbe