VAŽAN DETALJ S ISPITIVANJA OSUMNJIČENIH U AFERI AGROKOR Jedan okrivljeni nudio krunski dokaz da ne ode u zatvor i priznao ono što su tužitelji slutili

Nitko iz tužiteljstva i policije jučer do kasnih poslijepodnevnih sati nije mogao potvrditi ni demantirati je li, hoće li i kada za Ivicom Todorićem biti službeno raspisan europski uhidbeni nalog ili tjeralica, premda sve pravne osnove za takvo što postoje.

Naime, sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda još je u srijedu navečer Todoriću u odustnosti odredio istražni zatvor. To je rješenje Državno odvjetništvo zaprimilo još u četvrtak, s obzirom na to da je na njega već jučer uložilo žalbu. Dakle, jedini korak koje Županijsko državno odvjetništvo treba poduzeti jeste dati nalog policiji za raspisivanje EUN-a ili tjeralice.

Zagrebački Županijski sud, na zahtjev Županijskog državnog odvjetništva, blokirao je u srijedu četvrtinu Kulmerovih dvora, i to zgradu kojoj je kao vlasnik upisan Ivica Todorić. "Temeljem rješenja Županijskoga suda u Zagrebu posl.br. Kir-t-621/17 od 18. listopada 2018. zabilježuje se zabrana otuđenja ili opterećenja nekretnine", zabilježeno je u obrazloženju plombe. Ostale tri četvrtine velebnoga zdanja u vlasništvu su njegove djece Ante, Ivana i Ive, svatko od njih ima po četvrtinu.
Lovište kod Kutine
No, kako se jučer moglo vidjeti u registru, njihovi dijelovi Kulmerovih drvora nisu blokirani. Isto tako, kako smo istražili, nisu blokirane ni druge nekretnine u vlasništvu Ante ili Ivana Todorića, a to znači da Državno odvjetništvio za sada blokira samo Ivicu Todorića, što se može objasniti i time da se prema postojećim inkriminacijama pribavljanje ilegalne imovinske koristi zasad inkriminira samo njemu. No, zanimljivo je da je, uz spomenutu nekretninu, Ivica Todorić osobno i vlasnik kuće te 7358 četvornih metara lovišta u Gornjoj Jelenskoj, no kako smo jučer uspjeli vidjeti u katastru, ni ta Todorićeva nekretnina nije bila pod blokadom. Za njezinu eventualnu blokadu, međutim, bio bi zadužen Županijski sud u Sisku, te gruntovnica u Kutini, pa još nije isključeno da će se i ta blokada tek upisati. Inače, kupnja Kulmerovih dvora jedna je od 4 točke koje se stavljaju na teret Todoriću u istražnom rješenju, a prema tim inkriminacijama Todorić je dvorac kupio novcem Agrokora oštetivši tvrtku za oko 166 milijuna kuna.
Uz nekretnine, zagrebački Županijski sud, na zahtjev Županijskog državnog odvjetništva, blokirao je u srijedu i poslovne udjele Ivice Todrića u tvrtki Agrokor projekti. Riječ je o tvrtki koja je pak u stopostotnom vlasništvu tvrtke Adria Group Holding B.V. - Nizozemska - koja ima udjel u Agrokoru d.d. od 95,52 posto. Na Trgovačkom sudu u Zagrebu provedena je zabilježba da je "Županijski sud u Zagreb od 18. listopada ove godine riješio da se određuje privremena mjera osiguranja oduzimanja imovinske koristi pribavljene kaznenim djelom". Dakle, stavljena je zabilježba kako Todorić više ne bi mogao otuđiti ili opteretiti "poslovne udjele u trgovačkom društvu Agrokor projekti, i to 1 poslovni udio nominalne vrijednosti 20.000,00 kuna i 1 poslovni udio nominalne vrijednosti 5.320.000.000,00 kuna", navodi se u registru suda. Podsjetimo da je to jedina tvrtka u kojoj je Todorić ostao aktivan i da je upravo preko nje formalno još vlasnik tvrtki u Nizozemskoj koje su pak vlasnice koncerna Agrokor. Lani je tvrtka prijavila prihod od 10,5 milijuna kuna, a rashod 12,6 milijuna kuna i gubitak od 2,1 milijun kuna.
Kratka obrana
Tijekom jučerašnjega dana u Hrvatskoj se pojavio i Ante Todorić koji je doputovao iz Londona, te se u prijepodnevnim satima pojavio na ispitivanju u zgradi zagrebačkog Županijskog odvjetništva u Savskoj. Budući da Anti Todoriću nije bio određen pritvor, on se bez ikakvih zakonskih zapreka pojavio u Hrvatskoj. Navodno je iz Londona, gdje je boravio s ocem i bratom, doletio u četvrtak navečer ili u zračnu luku u Ljubljani ili u onu u Beču. U vozilu svoga odvjetnika Frana Olujića točno oko ponoći na graničnom prijelazu Mala Bregana ušao je na teritorij RH. U pratnji odvjetnika Rajka Čogurića jučer je oko 11 sati u crnoj Škodi Superb došao na ispitivanje u Zagrepčanku, no dok su ga novinari i snimatelji čekali ispred glavnog ulaza, Todorić je u zgradu ušao kroz garažu. Snimljen je tek kada je vozilo napuštalo garažu. Čogurić nam je potvrdio da se Ante Todorić pojavio u Hrvatskoj kako je i obećao, da je iznio kratku obranu te da će i ubuduće surađivati u istrazi. Nakon Savske, Todorić se uputio na zagrebački Županijski sud, gdje je prezeo rješenje suda kojim je odbijen istražni zatvor protiv njega, a zatim se uputio u Kulemrove dvore.
Ispunio obećanje
"Ispunio sam ono što sam obećao. Došao sam u Hrvatsku. Porekao sam sve što mi se stavlja na teret. Istraga je u tijeku, dalje nemam komentara, zahvaljujem", rekao je Ante Todorić novinarima isred Kulmerovih dvora ne želeći odgovoriti na pitanje je li u kontaktu s ocem.
Kako formalno nema nikakve odluke o ograničenju njegova kretanja, on može slobodno napustiti Hrvatsku i vratiti se na svoju privremenu adresu. Mogao se obvezati sudu da će biti dostupan, a ako izvanraspravno vijeće prihvati žalbu tužiteljstva i optuženike vrati u Remetinec i s njezinom pravomoćnosti, ako ga se ne bi pronašlo na zagrebačkoj adresi ili se ne bi sam dragovoljno vratio u pritvor, za njim bi se mogla raspisati tjeralica, odnosno europski uhidbeni nalog ako bi bio u nekoj od zemalja članica EU.
Inače, i odvjetnik Petar Pavković, branitelj četvrtookrivljenog Damira Kuštraka, savjetnika Uprave Ivice Todorića, ali i Ante Ramljaka te člana NO-a Agrokora, podržat će prijedlog Ante Nobila, branitelja petookrivljene Piruške Canjuge, da se kao svjedok ispita Zdravko Marić, ministar financija i bivši zaposlenik Agrokora. Marić je, naime, krajem travnja ove godine izjavio: "Vidio sam izvještaje u Agrokoru, ali nisam sumnjao u njihovu vjerodostojnost!" pa, smatra Pavković, isto tako ni Damir Kuštrak na poziciji savjetnika predsjednika Uprave i člana NO-a nije imao razloga sumnjati u vjerodostojnost financijskih izvještaja. Kuštrak je jedini kojeg su privremeni upravitelj Ante Ramljak i nova uprava zadržala na poziciji.
Sakrio dokument 
Tužiteljstvo je za njega moglo predložiti pritvor po osnovi opasnosti od ponavljanja djela, no to bi se teško moglo prihvatiti s obzirom na to da ga njegova sadašnja pozicija ni na koji način ne stavlja u situaciju da bi mogao ponoviti kazneno djelo. No, činjenica da ga sadašnja uprava, s obzirom na rješenje o provođenju istrage (koje, doduše, još nije postalo pravomoćno), nije razriješila savjetničke dužnosti ukazuje na to da Kuštrak uživa njezino povjerenje.
Kako Jutarnji list ekskluzivno doznaje, pretpostavke tužiteljstva o iznošenju dokumentacije su točne jer su osobe koje su privedene već mjesecima mogle slutiti da bi mogle biti privedene. Jedan od okrivljenih je jedan od "krunskih dokaza" koji je ponudio kao argument da je Ivica Todorić bio "alfa i omega" svih odluka koje su se donosile u Agrokoru pohranio u sefu svog prijatelja. Kad je priveden, sjetio se da ima originalni dokument kojim bi se mogao izbaviti od Remetinca i po njegovoj je uputi taj prijatelj donio spomenuti dokument na ispitivanje u tužiteljstvo.

Primjedbe