Običaji koji se vežu za obilježavanje blagdana Svih svetih i Dušnog dana

O običajima koji se vežu uz obilježavanje blagdana Svih svetih i Dušnog dana u Studiju 4 govorio je nekadašnji viši kustos Etnografskog muzeja Josip Barlek.


Blagdan Svih svetih nekada se nazivao i “Prvim Božićem”. Iako su se oduvijek na groblja donosili svijeće i cvijeće, nije ih bilo toliko kao danas. Svijeće se donose zato što svjetlost daje nadu u novi život. Nije bilo neuobičajeno da, osim na grobove svojih najmilijih, netko zapali svijeću na grobu nepoznate osobe. Posebno ako je znao da ta osoba više nikoga nema ili da nitko taj dan neće doći.
Za blagdan Svih svetih, baš kao i za Božić, pripremala su se određena jela. Purica se punila kestenjem, orasima, jabukama. Poslije su se pripemale i orehnjače i makovnjače. Negdje se umjesto purice znala pripremati pečena guska, ispričao je Josip Barlek.
Uz blagdan Svih svetih veže se i jedan pomalo neobičan običaj. Kada bi se mladi sreli kod grobova i palili svijeće, stariji su gledali sa strane i pomislili da bi neki od njih bili dobar par i tada bi kredom na grobu nacrtali znak. Kažu da su se mnogi parovi na kraju i vjenčali, rekao je Barlek te dodao kako ima još mnogo običaja, poput onih iz okolice Zagreba gdje je blagdan Svih svetih ujedno i blagdan pastira. Osim toga, u nekim krajevima su se hrana, rakija i vino ostavljali preminulima. Vjerovalo se da će oni doći navečer. Postoje zapisi o tome da su roditelji i bake stavljali mrvice hrane kako bi djeca ujutro mislila da se to i dogodilo.
Barlek smatra da se izgubio osjećaj zbog kojeg posjećujemo grobove najmilijih i kako se danas mnogi “natječu” u uređivanju grobova. Isto tako kritičan je i prema Halloweenu – običaju koji nam je, kaže, nametnut.
Izvor: Dnevno.hr

Primjedbe