HRVATSKI STUDENTI PROTIV NEPRAVDE: Nadamo se kako će ova vlast pokrenuti konkretnu politiku prema Hrvatima u BiH

Nakon godina kršenja prava zagarantiranih Daytonskim i Wahingtonskim sporazumom jednom od konstitutivnih naroda u BiH te političke presude Haškog suda bosanskohercegovačkoj šestorci, više od 1000 mladih i studenata porijeklom iz BiH i Hrvatske u utorak, 12. prosinca 2017. godine u 13 sati održalo je skup solidarnosti i predalo zahtjeve vlastima Republike Hrvatske u vezi pitanja Hrvata u Bosni i Hercegovini. Razgovarali smo s dvojicom organizatora prosvjeda, Filipom Barišićem i Brunom Penavom, saznali jesu li zadovoljni učinjenim, što očekuju od vlasti Republike Hrvatske te planiraju li ovakve akcije i ubuduće.



Bruno Penava naglasio je kako su u organizaciji prosvjeda sudjelovali  studenti  iz  svih  dijelova  Republike  Hrvatske  i  Bosne i  Hercegovine  okupljeni  oko inicijative "Hrvatski studenti protiv nepravde". 
Na miran i dostojanstven način održala se cjelokupna povorka koja je krenula s Trga bana Josipa Jelačića prema Trgu svetog Marka, na kojem je uslijedio performans uobličen intoniranjem hrvatske himne, dvjema recitacijama i govorima", podsjetio je Penava i napomenuo kako su  poslije završetka službenog dijela skupa zaprimljeni u prostorijama Hrvatskog sabora od strane saborskih zastupnika nekoliko političkih stranaka koji su potpisali peticiju.
"U jednom mirnom i uvažavajućem tonu održali smo sastanak s istima te uspješno predali naših devet zahtjeva vlastima Republike Hrvatske",  rekao je Filip Barišić i dodao kako se  nadaju i vjeruju kako će ova vlast napokon pokrenuti konkretnu, sigurnosnu i strateški definiranu politiku prema Hrvatima u BiH.
"Ovim skupom i inicijativom "Hrvatski studenti protiv nepravde" pružamo ruku suradnje vlastima RH, pokazujemo da smo ovdje, da smo spremni uvijek konstruktivno i predano stati u obranu ljudskih, građanskih, političkih i ustavnih prava", rekao je Penava.
Penava je napomenuo kako je za ovakvo stanje i položaj Hrvata u BiH kriva politika koja se  uslijed dva desetljeća šutnje institucija Republike  Hrvatske i protudržavnog djelovanja pojedinih hrvatskih dužnosnika te izdaji interesa Republike Hrvatske svela na ponižavanje, degradiranje i oduzimanje kolektivnih, ljudskih, ekonomskih i političkih prava Hrvatima u Bosni i Hercegovini.
"Imajući u vidu da su pojedini predsjednici Republike Hrvatske, ministri i predsjednici vlade Republike Hrvatske, saborski zastupnici i predsjednici Sabora te djelatnici sudskih vlasti u Republici Hrvatskoj otvoreno pomagali pri ponižavanju, degradiranju i oduzimanju prava Hrvatima u Bosni i Hercegovini", rekao je Penava. 
Penava i Barišić podsjetili su kako su pojedini dužnosnici u Republici Hrvatskoj, izravno ili neizravno, u stranim veleposlanstvima i međunarodnim tijelima lobirali i zastupali interese protiv političkih i ustavnih prava Hrvata u Bosni i Hercegovini, te tako doveli u pitanje pravnu sigurnost pripadnika Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane.
"Znajući kako institucije Republike Hrvatske nisu učinile ništa što bi bilo dovoljno pred domaćim i međunarodnim tijelima kako bi se istražili i procesuirali zločini Armije BiH protiv Hrvata u BiH i časnika Armije BiH koji su sudjelovali u ratu protiv Republike Hrvatske 1991.-1992. godine", rekao je Barišić i dodao kako su pojedini dužnosnici i institucije Republike Hrvatske zadržavali samo na deklarativnim načelima koja su nedovoljna za zaštitu pripadnika Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane protiv političkih optužnica sudskih vlasti Bosne i Hercegovine.
Penava je naglasio kako je neshvatljivo da su pojedini politički dužnosnici i nekadašnji ministri Vlade Republike Hrvatske prihvatili posljednju sramotnu presudu Haškog suda koji nikad nije osudio nikog  za konkretne zločine protiv pripadnika Hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća obrane i hrvatskih civila u BiH.
"Treba napomenuti kako nisu ovdje krive samo vlasti RH, već i Hrvatice i Hrvati, građanke i građani diljem RH i BiH koji su inertno i šutke promatrali sve ove godine ovakvu bezidejnu, bezličnu politiku. Moramo se pogledati u ogledalo, priznati si u lice da smo pogriješili i krenuti dalje, jer ovako jednostavno više ne ide", rekao je Barišić i naglasio kako je to podaništvo koje s prijezirom odbacujemo.
Na pitanje kakve planove imaju nakon ovog uspješnog prosvjeda Barišić je rekao kako prije svih daljnjih poteza moraju sačekati odgovore hrvatskih vlasti na predstavku koju smo podnijeli prije par dana. "Nakon toga ćemo definirati daljnje korake, jer govoriti s ove pozicije sada kakvi će biti naši potezi, u najmanju ruku, bilo bi spekuliranje", rekao je. 
"Jedno je sigurno, dogodio je se jedan fascinantan skup koji doliči hrvatskim studentima. Pokazali smo svojim dolaskom da možemo računati jedni na druge", napominje Penava i dodao kako ovo nije jedini način kojim planiraju djelovati.
"Trebat ćemo sve mlade ljude s kojima zajedno udruženi možemo pokretati važne društvene i gospodarske projekte poduzetničke naravi te zajedno kročiti prema boljoj i prosperitetnijoj budućnosti", naglasili su za Direktno Penava i Barišić. 
Dnevnik.ba

Primjedbe