Pokolj Armije RBIH: Dvogodišnju Danku su tukli kamenom do smrti, Dragani (10) i Draženu (7) pucali u glavu

Danas, 19. prosinca, u selu Gornja Jošanica kod Foče obilježena je 25. obljetnica  stravičnog pokolja nad 56 srpskih civila. Pripadnici tkz. Armije RBiH u ranim jutarnjim satima na podmukao način napali su ovo mjesto i pri tome počinili strašni ratni zločin




Uz povike "Allahu Egber", muslimanski bojovnici su upali u malo, planinsko mjesto Gornja Jošanica i ubili sve što su zatekli. U tom napadu  je ubijeno 56 mještana srpske nacionalnosti, od kojih 21 žena i troje djece. Žrtve su ubijene sekirama, noževima i testerama. Tog tjedna su mještani obilježavali pravoslavni blagdan "Sveti Nikola". Napad je predvodio komandant tkz. Armije RBIH Zaim Imamović.

Najmlađa žrtva je bila djevojčica Danka Tanović, stara dvije godine.  Nju su džihadisti udarali više puta kamenom u glavu, zlostavljali je a potom joj pucali u glavu.

Sedmogodišnji dječak Dražen Višnjić je ubijen skupa sa ocem i sestrom Draganom Višnjić od 10 godina. Svi su mučeni, maltretirani a potom su im zločinci pucali u glavu. Djecu je bilo jako teško identificirati zbog brojnih rana i povreda koje su im muslimanski bojovnici načinili.

Prema riječima svjedoka koji su uspjeli da prežive, nekoliko žena i djevojaka iz porodice Višnjić su vezane za hrast i silovane. Nakon toga su im odsječeni prsti pa su streljane.

Najstarija žrtva je bio starac od 90 godina koji je pronađen bez glave.

Ubijeno je 15 članova obitelji Višnjić, devet članova obitelji Kulić, po pet članova obitelji Grujičić i Blagojević, zatim četvero Davidovića, po troje Jegdića, Pljevaljčića i Stojanovića, dvoje Mićevića i Ivanovića, te po jedan član iz obitelji Škipina, Stevanović, Jagodić i Tanović. 

Za ovaj pokolj do danas nitko nije odgovarao iako postoje brojni svjedoci i dokazi. 


Izvor: Telegraf
           RTRS



Primjedbe