Vučić: U BiH su Hrvati korektni prema nama i nema tenzija

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić odbacio je u subotu tvrdnje da u odnosima Srbije i Hrvatske postoje provokacije srpske strane i poručio da je uvijek spreman za posjetu Zagrebu, susret i razgovor s hrvatskom kolegicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Vučić je u intervjuu za beogradski list Kurir ocijenio kako su srpsko-hrvatski odnosi, te srpsko-albanski odnosi "kičma i kičmena moždina na Balkanu".
- Spreman sam uvijek razgovarati s Kolindom Grabar-Kitarović. Osobno je poštujem, nikad nismo prelazili granice pristojnosti i ukusa u razmjeni naših argumenata. Ja sam otvoren za razgovor, da kažemo otvoreno jedni drugima što imamo. Nema problema - poručio je Vučić.
Na pitanje "zašto se stalno čini" da i Srbija i Hrvatska "imaju politiku provokacija", srbijanski je predsjednik odgovorio protupitanjem: "A koje su to provokacije bile s naše strane?" i ocijenio da su odgovori iz Beograda Zagrebu "rijetko bili" njegovi odgovori.
- Rijetko su to bili moji odgovori. Ako vi smatrate da je odgovor i strašna uvreda to što sam na pitanje hrvatskih medija o nestalim osobama rekao da ćemo učiniti sve što možemo da pomognemo porodicama nestalih u Hrvatskoj. Da pronađemo bilo kakve tragove, kao što smo radili u vezi sa Sotinom - rekao je Vučić, zamjerivši što se tema nestalih diže na visoku političku razinu.
- Ali nemojte to podizati na tu političku razinu jer je i dalje više nestalih Srba nego Hrvata. To je činjenica. I ako je to uvreda, onda mi kažete da sam pogriješio, da sam nekoga uvrijedio. A nemojte mi samo govoriti da ima sukoba i trvenja jer ne postoje - rekao je srbijanski predsjednik.
On je ponovio neke ranije zamjerke Hrvatskoj, među ostalim da je u Zakonu o braniteljima Srbija ocijenjena agresorom, i rekao kako takvih provokacija u Srbiji nema.
- Ne želimo se svađati. Hoću ići u Zagreb, hoću razgovarati. Hoću se dogovarati o mnogim stvarima", rekao je Vučić i podsjetio da je Beograd odgovorio na zahtjeve Hrvatske i hrvatske zajednice u Srbiji o obnovi kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, otvaranju muzičkog odjela u školi u Sonti, asfaltiranju ulica u Tavankutu, financiranju glasila Hrvatska riječ u Subotici.
"Obećali smo i platit ćemo", rekao je Vučić.
Na pitanje da prokomentira situaciju u BiH u izbornoj godini, on je naglasio kako se nada boljim odnosima Srba i Bošnjaka, ocijenivši dobre odnose Srba i Hrvata u BiH kao "neku vrstu paradoksa" u usporedbi s odnosima na relaciji Beograd-Zagreb.
- Nadam se miru, stabilnosti, boljim, otvorenim i korektnijim odnosima između Srba i Bošnjaka. Odnosi Srba i Hrvata u BiH su već veoma dobri. To jest neka vrsta paradoksa - s jedne strane imamo Hrvatsku, gdje su provokacije česte, a u BiH su Hrvati korektni prema nama i nema tenzija - ocijenio je predsjednik Srbije u intervjuu za beogradski list Kurir.
Po njegovom uvjerenju, "Srbi i Hrvati u BiH sebe doživljavaju kao ugrožene kategorije stanovništva" i otuda je među njima drugačiji odnos.
Vučić je ocijenio i da će u 2018. za Srbiju biti važno da pokuša normalizirati odnose s kosovskim Albancima.
- Za nas je važno da pokušamo s Albancima postići dogovor. Srbi i Albanci predstavljaju dva najmnogoljudnija naroda na zapadnom Balkanu - rekao je Vučić, poručivši i kako je svjestan da će bilo kakvom dogovoru postojati snažni otpori na obje strane.

Izvor: Dnevni Avaz

Primjedbe