Čović: Ako rešimo Izborni zakon, BiH bi do juna mogla da dobije kandidatski status

Predsedavajući Predsedništva BiH i lider HDZ BiH Dragan Čović rekao je kako bi Bosna i Hercegovina već u junu mogla dobiti kandidatski status EU, ako bi se skoro rešio problem izmena Izbornog zakona.



- Ako u tome ne uspemo imamo političku krizi i bavljenje samim sobom, a to je onda neka druga retorika. Naš je pristup da idemo krajnje pozitivno, a minimum koji tražimo je da predstavnike Hrvata bira hrvatski narod - naglasio je Čović.
Komentarišući proces izmena Izbornog zakona BiH, Čović je rekao kako ne može sa sigurnošću reći da će u predstojeća dva meseca doći do potrebnih izmena kako bi se ispoštovale odluke Ustavnog suda BiH kada je u pitanje izbor članova Predsedništva BiH te izbor delegata u Dom naroda FBiH.
- Verujem da je s naše strane učinjeno već dovoljno aktivnosti i na vanjskom i na unutarnjem planu, kako bi se dominantne bošnjačke stranke motivirale da uvaže činjenicu kako daljnje političke krize i bavljenje samim sobom ne ide u prilog kako njima, tako ni ikome drugome - istakao je Čović.
Na upit novinara o protestima boraca i njihovim zahtevima, Čović je odgovorio kako ih treba saslušati, dodavši da ne vidi razlog zašto do sada nije napravljen registar boraca iz kojeg bi se videlo ko ima kakve privilegije i ko sve prima naknade za učestvovanje u ratu.
- To je forma koja nikoga ne košta, a dobra je da vidimo, bar formalno, kakav je odnos u Federalnom ministarstvu branitelja bio zadnjih desetak godina, i s te strane puna potpora – rekao je Čović te dodao kako treba poslušati stanovište drugih udruženja kada su u pitanju ostali zahtevi štrajkača.
Čović je održao danas u Livnu radni sastanak s predstavnicima opšinskih organizacija HDZ BiH u Livanjskom kantonu.
Razgovaralo se o svim temama bitnim za hrvatski narod, kao i za stranku HDZ BiH, poput izmene Izbornog zakona, evropskom putu BiH, predstojećim izborima te o svim ostalim životnim pitanjima vezanim za Livno i Hercegovačko-neretvanski kanton. Čović je rekao kako se razgovaralo o svim navedenim temama kako bi se stekla potpuna slika situacije na terenu uoči sednice Centralnog odbora stranke na kojoj bi se trebala usvojiti strategija za Opšte izbore 2018.
Najavio je kako će obići sve prostore u BiH u kojima žive Hrvati kako bi se u direktnoj komunikaciji s ljudima videlo šta je to što treba naglasiti kako bi HDZ BiH bio vodeća stranka hrvatskog naroda na tim izborima.
Predsednik HDZ BiH dodao je kako je ovo priliku  iskoristio kako bi informisao članove i funkcionere stranke što se radi na planu spoljne politike jer, kako je rekao, iz medijskih napisa može se steći potpuno kriva slika o tima aktivnostima.

Izvor: Blic

Primjedbe