Izetbegović: Hrvatima najbolje da ne pominju treći entitet

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da je Hrvatima u BiH najbolje da ne spominju treći entitet ili bilo kakve etnoteritorijalne političke jedinice.




Navodeći da je varijanta u kojoj Hrvati imaju svoju teritorijalno-političku jedinicu isprobana u ratu pokušajem uspostavljanja Herceg-Bosne, Izetbegović je rekao da je rezultat toga bilo proterivanje sa tih područja Srba i Bošnjaka i uklanjanja tragova njihovog postojanja.
- Počelo je rušenjem pravoslavne crkve u Mostaru, nastavljeno rušenjem bukvalno svih džamija, završeno rušenjem Starog mosta. Porušena je Hercegovina i Srednja Bosna, dojučerašnji saborci Bošnjaci su saterani u konc-logore, počinjeni neverovatni zločini o kojim možete pročitati sve u presudi Haškog tribunala Prliću i ostalima za udruženi zločinački poduhvat. Hrvati su bili najveći gubitnici tog poduhvata, i brojčano i moralno - naveo je Izetbegović za zagrebački nedeljnik "Globus".
Prema njegovim rečima, želja BiH je da izgradi najbolje moguće odnose sa Hrvatskom, ali da ti odnosi ne mogu ići uzlaznom linijom, ako Hrvatska nastavi s ignorisanjem interesa, stavova i prava BiH.
- Hrvatska javnost se treba suočiti sa istinom o ulozi Hrvatske u ratnim dešavanjima u BiH, ali i sa dugogodišnjim nerešavanjem niza otvorenih pitanja na štetu BiH - poručio je Izetbegović.
Komentarišući medijske napise o sukobima koji mogu dovesti do rata Izetbegović je rekao da će se odlučno suprotstaviti svakom nasrtaju na BiH, svakom pokušaju njene dalje etnoteritorijalne podele.
- Zamena je teza tvrditi da ja `pretim ratom` kada kažem da ću braniti državu. Rat prizivaju oni koji prete razbijanjem BiH - mišljenja je Izetbegović.
Govoreći o izmeni izbornog zakona BiH, bošnjački član Predsedništva BiH podsetio je da je za izmene potreban konsenzus svih parlamentarnih stranaka ocenivši da prepreku za postizanje dogovora predstavljaju maksimalistički zahtevi HDZ BiH.

Izvor: Blic

Primjedbe