VITEZ 1994 : Mario (11) je ubijen ispred zgrade, muslimanski zločinci i dalje na slobodi!

Prije točno 24 godine bojovnici muslimanske tkz. AR BIH ubili su u Vitezu dječaka Maria od samo 11 godina. Zločinci nikada nisu procesuirani niti osuđeni. 





5. ožujka 1994. muslimanski ekstremisti, pripadnici zločinačke AR BIH, izvršili su napad na Vitez i na svirep način ubili dječaka Maria Batinića,  a ranili više civila hrvatske nacionalnosti. Mario je imao samo 11 godina. Kao i svako dijete i Mario je izašao je ispred zgrade da se igra sa drugom  djecom. Nažalost, zločinci su prekršili primirje koje su potpisali ABIH i HVO i započeli granatiranje grada. U tom napadu ubijen je nevini dječak. Jedno djetinjstvo je zauvijek prekinuto.

Želio je samo da uživa u životu i djetinjstvu. Mario nije ni znao što znači rat. Nije dijelio ljude po vjeri i naciji. Ipak, njegova jedina krivnja je bila hrvatska nacionalnost. To susjedi Bošnjaci nisu mogli da mu oproste.

Tog tjedna svi su istrčali na ulice da vide što je sa njihovim najmilijima. Svatko je tražio svoje dijete, brata, sestru...samo je Mario nepomično ležao..

Za ubojstvo hrvatskog dječaka do danas nitko nije odgovarao. Nije pokrenut nikakav postupak a nitko o ovom zločinu nije pisao niti javio svih ovih godina.


Tijekom rata i potpune blokade Lašvanske doline koja je trajala 316 dana, u Vitezu je poginulo ili nestalo 653 Hrvata. Među nevinim žrtvama bilo je 35 djece. Ranjeno je više od dvije tisuće vojnika i civila, ostalo je 328 udovica, 22 djece bez oba a 431 dijete bez jednog roditelja. Spaljeno je i uništeno više od 30 sela i zaselaka a do danas nitko iz vrha bošnjačke vlasti nije odgovarao za ove stravične pokolje i progon hrvatskog stanovništva.

Najmlađa žrtva genocida u Vitezu bio je četveromjesečni Ante Garić koji je ubijen 28. rujna 1993. kada su pripadnici ABiH granatirali bolnicu u Vitezu. 


Primjedbe