VITEZ : ČETVEROMJESEČNI ANTE GARIĆ JE NAJMLAĐA ŽRTVA MUSLIMANSKOG TERORA

Ni 25 godina od ubojstva četveromjesečnog Ante Garića u Vitezu, do danas nitko nije odgovarao za ovaj zločin. Danas se pomolimo za anđeosku dušu malenog Ante koji nikada nije dobio priliku odrasti...






28. rujna 1993. tzv. Armija BIH je počinila stavičan zločin u Vitezu. Muslimanske postrojbe su granatirale ambulantu u Vitezu koja je prema ratnom pravu zabranjena meta za granatiranje, no to ih nije zaustavilo. Muslimanski zločinci su ispalili nekoliko granata a jedan geler se odbio od zidove ambulante i ubio 4-mjesečno dijete u susjednoj zgradi. 
Anto Garić 28.5.1993-28.9.1993 je prema evidenciji civlnih žrtava rata najmlađa žrtva Hrvatske nacionalnosti. Samo u Vitezu muslimanski zločinci su ubili 35 djece hrvatske nacionalnosti. Za ove zločine nitko nije odgovarao. Samo 10 dana prije ubojstva malenog Ante, muslimanski zločinci su u Vitezu ubili djevojčicu Ivanu Garić (16) samo zato što je bila hrvatske nacionalnosti.

Tijekom rata i potpune blokade Lašvanske doline koja je trajala 316 dana, u Vitezu je poginulo ili nestalo 653 Hrvata. Među nevinim žrtvama bilo je 35 djece. Ranjeno je više od dvije tisuće vojnika i civila, ostalo je 328 udovica, 22 djece bez oba a 431 dijete bez jednog roditelja. Spaljeno je i uništeno više od 30 sela i zaselaka a do danas nitko iz vrha bošnjačke vlasti nije odgovarao za ove stravične pokolje i progon hrvatskog stanovništva.

Primjedbe