ZVORNIK : SJEĆANJE NA HRVATICU RUŽICU JOSIPOVIĆ (51) KOJU SU UBILI MUSLIMANI

Ružicu Josipović, Hrvaticu iz Zvornika, ubili su 1. rujna 1992. muslimani pripadnici Drugog tuzlanskog korpusa i 28. divizije tkz. Armije BiH. Do danas nitko nije odgovarao za ovaj pokolj



1. rujna 1992. muslimanski bojovnici, pripadnici 28. divizije i Drugog tuzlanskog korpusa tkz. Armije BiH upali su u selo Rastošnicu i počinili pokolj nad 39 civila. Među žrtvama je bilo žena, djece i staraca.

Prema rezultatima popisa stanovništva iz 1991. u Rastošnici (općina Zvornik) je živjelo 2355 mještana, od čega 2320 Srba, 6 Hrvata i petero ostalih. Selo Rastošnica napadnuto je 1. rujna 1992.od muslimanskih oružanih snaga i tom prilikom je ubijeno 39 srpskih civila. Najmlađa žrtva pokolja bio je dječak Stevo Spasojević, star 12 godina, a najstarije žrtve su imale 84 i 83 godine.  

Na kućnom pragu masakrirana je i Hrvatica Ružica Josipović. U trenutku ubojstva imala je 51-u godinu. Ružica je mučena pa ubijena u svojoj kući. Iako je veliki broj civila izbjegao u Zvornik, Ružica nije željela da napušta svoje selo i odlučila je ostati. Muslimanski zločinci su nesretnu ženu zvjerski ubili a njenu kuću i imanje opljačkali pa zapalili. Zločinci su tom prilikom ubili i njezinu susjedu Dušanku Jovović (65) kojoj su odsjekli prste pa je zapalili, dok je druga susjeda Nada Mijatović (55) odvedena u muslimanski logor gdje je ubijena.

Za pokolj u Rastošnici do danas nitko nije odgovarao! 



Primjedbe

Objavi komentar