Izetbegović: HDZ BiH će i ovoga puta odustati od uvjetovanja, EU neće podržati zahtjeve Hrvata




Na upit je li bilo izbornih krađa, Izetbegović odgovara tako da optužuje oporbu koja tako opravdava izborni poraz:
"O tome u kom su obimu bile prisutne eventualne izborne krađe i druge nepravilnosti u izbornom procesu treba pitati prije svega SIP. I svaku krađu treba sankcionirati. SDA je snažno podržavala zakonska rješenja koja su trebala onemogućiti izborne krađe, druge stranke su to odbile. - rekao je Izetbegović i dodao da se tako pravdaju porazi određenih stranaka" - kazao je.

Na upit koga vidi kao partner u vlasti Izetbegović je rekao da će pozvati na okupljanje široke koalicijske fronte:
"Ni danas neću spominjati imena stranaka, neka se još ohlade pregrijane mladalačke glave koje bi da nastave sa svađama i uvredama. SDA je pred izbore uporno pozivala na zajednički nastup u Republici Srpskoj pa smo iz iracionalnih razloga odbijeni. Rezultat je poznat, samo blok okupljen oko SDA je nešto napravio u RS-u, svi ostali su rasuli bošnjačke glasove ne osvojivši ništa. Preča im je bila borba protiv SDA od borbe za BiH. Očekujemo zreliji odnos nakon ovakvog iskustva. SDA kao pobjednička stranka će pozvati na okupljanje širokog fronta s jasnim programom i prioritetima." - rekao je i najavio da će BiH biti najbrže rastuća ekonomija u regiji:
"Slijedi nam teška borba za BiH i popravak stanja u njoj. Tu borbu možemo dobiti samo ako postignemo sinergiju tri elementa, od kojih je jedan preduvjet, a druga dva su uvjeti za napredak. Preduvjet je stabilnost i prestanak stalne svađe među bh. političarima, a uvjeti su ubrzane reforme i ubrzana gradnja infrastrukture. Ta tri elementa, ako ih uspijemo kreirati i spojiti, stvorit će pozitivni momentum kakav nismo imali nikada od Daytona. Svi bitni parametri će rasti u rasponu od četiri do šest posto godišnje, a BiH će postati najbrže rastuća ekonomija u regionu." - rekao je.

Na upit da komentira najavu Dragana Čovića da će uvjet za ulazak u vlast biti Izborni zakon, Izetbegović je rekao kako očekuje da će HDZ odustati od tih uvjeta:
"Kao još jedno besmisleno postavljanje prepreke, uz jasnu svijest da će za nekoliko mjeseci tu prepreku sami ukloniti. Nitko nema pravo na postavljanje blokada, institucionalne bojkote i maltretiranje građana u BiH. HDZ je čitav protekli mandat nešto uvjetovao, kočio, pa onda odustajao od uvjetovanja. Tako će biti i ovaj put." - rekao je i dodao da se ne treba igrati s voljom naroda:
"HDZ i SNSD su dobili većinsku podršku birača. Nije mudro poigravati se s voljom naroda" - rekao je Izetbegović.
Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković i hrvatski europarlamentarci u posljednjih nekoliko dana agresivno lobiraju za izmjene Izbornog zakona. Boravili ste u Briselu, razgovarali ste sa zvaničnicima iz EPP-a. Kako oni tumače hrvatske argumente?

Čović nema podršku
Izetbegović smatra da Čović i HDZ nemaju podršku unutar EU:
"Ni jedan ozbiljan europski političar neće podržati načela koja su u koliziji s osnovnim demokratskim principom slobodnog kandidiranja i slobodnog izbora. Jednonacionalne izborne jedinice kakve zagovara HDZ, odnosno izborni model koji bi podijelio birače po nacionalnosti pa im zabranio da glasaju za kandidata iz drugog naroda, u srži je nedemokratski i antieuropski, i nikada neće biti podržan od Europske unije." - rekao je pa ponovno pričao o presudi Sejdić Finci.
"Uostalom, upravo je Europska unija preko svog predstavnika Štefana Fullea pokušala riješiti zahtjeve HDZ-a uz poštovanje osnovnih demokratskih principa, tako da se time implementira i presuda Europskog suda za ljudska prava po apelaciji Sejdić-Finci. Pa je bila odbijena upravo od strane Dragana Čovića. U EU sve znaju, i svakoga su već smjestili na mjesto koja mu pripada." - kazao je Izetbegović dodavši da će se bojkot sjednica Vijeća ministra uskoro prekinuti.

Hrvati iscrpljuju BiH
"Trajat će to par sedmica, pa će prestati. Pojedini hrvatski političari već treću deceniju iscrpljuju BiH, ali su time ponajviše iscrpili i unesrećili vlastiti narod. To je egzaktno i brojčano dokaziva tvrdnja." - rekao je.
Cijeli intervju čitajte na portalu Faktor.
I. C./ Dnevnik.ba

Primjedbe