26 godina od raketiranja Zapadnog Mostara: Ubijeno je šestero Hrvata i Bošnjaka, a brojni su ranjeni

Raketiranje Zapadnog Mostara, počinile su 3. rujna 1993. muslimanske oružane snage (u sklopu tkz. Armije BiH) u napadu na civilne ciljeve u Mostaru. Napad je proveden kao odmazda za vojni poraz muslimanskih snaga. U napadu je ubijeno šest, a ranjeno 20 hrvatskih civila




3. rujna 1993. muslimani (danas Bošnjaci) su počinili masakr nad civilnim stanovništvom. Tog tjedna u 14 sati raketnim napadima na civilne ciljeve u Zapadnom Mostaru (koji je kontrolirao HVO) projektili su pali na naselje Balinovac i usmrtili šest civila - četiri Hrvata i dva Bošnjaka. Najstarija žrtva je bio Marko Marić, star 87 godina a najmlađa žrtva masakra bila je Lejla Hujdur, djevojčica od 12 godina. Ispaljeno je 15 minobacačkih granata pri čemu je ranjeno je 20 osoba - 12 Hrvata i osam Bošnjaka, uključujući sedmero djece u dobi od 4 do 11 godina. Raketiranje je namjerno poduzeto protiv civila kao ciljeva napada, a u svrhu širenja terora među civilnim stanovništvom. 

Žrtve zločina tkz. Armije BiH:

1) Marko Marić, 1906

2) Kata Pehar, 1928

3) Vencel Vidaček, 1930

4) Stanko Cvitković, 1940

5) Mensur Cican, 1964

6) Hujdur Lejla, 1980

Bošnjake nije zanimalo što je u Zapadnom Mostaru mnogo bošnjačkih obitelji ostalo dijeliti sudbinu sa svojim susjedima. Raketirali su civilne ciljeve ubijajući i Hrvate i Bošnjake i Srbe. U sličnom napadu na Zapadni Mostar 23. siječnja 1994. muslimanske granate su ubile četvero a ranile dvoje bošnjačke djece. 

Zašto su ovi Bošnjaci manje vrijedni od onih Bošnjaka koje su ubile hrvatske i srpske granate? O ovim žrtvama se u Bosni i Hercegovini ne govori. Za masakr u Balinovcu i raketiranje Zapadnog Mostara (1993-94) nitko od bošnjačkih generala i bojovnika nije odgovarao. 

Zato se ova obljetnica ne smije nikada zaboraviti, ona mora biti prenijeta sa nas, na naše mlađe koji će danas-sutra biti svjedoci svega toga tko je bio okupator i agresor na našem području. 

Primjedbe