OBLJETNICA MASAKRA U BOBAŠIMA KOD VITEZA - NAJMLAĐA ŽRTVA IMALA 16 GODINA

18. rujna 1993. u Bobašima kod Viteza je ubijeno 18 Hrvata, a za taj gnjusni zločin nitko od pripadnika Armije BiH nije odgovarao pred pravosudnim organima. Zločin su počinili pripadnici odreda "El Mudžahid", koji se nalazio u sastavu 3. Korpusa Armije BiH, čije se zapovjedništvo nalazilo u Zenici. Najmlađa žrtva je bila djevojčica Ivana Garić, koja je u trenutku ubojstva imala 16 godina




Na današnji dan, prije točno 26 godina, u selu Bobaši kod Viteza pripadnici Armije BiH počinili su jedan od najstrašnijih zločina tijekom hrvatsko-muslimanskih sukoba. Tog dana u Bobašima je ubijeno 18 Hrvata, civila i zarobljenih vojnika a za taj gnjusni zločin nitko od pripadnika Armije BiH nije odgovarao pred pravosudnim organima. Zločin su počinili pripadnici odreda "El Mudžahid", koji se nalazio u sastavu 3. Korpusa Armije BiH, čije se zapovjedništvo nalazilo u Zenici.
Najmlađa žrtva muslimanskih terorista je bila Ivana Garić, curica od 16 godina. Ubijena je sa ocem Franjom samo jer je bila hrvatske nacionalnosti. Za Ivanu gotovo nitko u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini ne zna, a u mainstream medijima možete čitati samo o djeci Ahmića, Stupnog Dola koja su jednako kao i Ivana bila samo djeca, ni po čemu drukčija. No ipak s malom razlikom, ali medijskim i političkim lešinarima strahovitom razlikom: Ivana Garić je Hrvatica pa samim tim mainstream medijima i nevladinim udrugama vrijedi daleko manje.
U viteškom naselju Kruščica koje je tijekom cijeloga rata bilo pod nadzorom Armije BiH, u zaseoku Bobaši, zarobljen je civil Vinko Čerkez (1926.) i Ilija Omazić, (1956.), pripadnik HVO-a. Zatočeni su u objekt (logor) „Crna kuća“. Omazić je svirepo ubijen 19. rujna, dok je Čerkez zadnji put viđen živ u logoru 26. rujna. Gordana Šafradin (28) je mučena pa strijeljana pred obiteljskom kućom. 
U ranim jutarnjim satima, 18. rujna 1993., u selo Bobaši, u kojem se nalazilo svega nekoliko slabo naoružanih vojnika HVO-a, pripadnici odreda "El Mudžahid" upali su iznenada te odmah počeli ubijati civile i paliti kuće. Nakon paljevine i iživljavanja na civilima, pripadnici postrojbe povukli su se pred kontranapadom vojnika HVO-a. U to vrijeme, HVO je u Središnjoj Bosni nadljudskim naporima uspio obraniti se od muslimanskih napada i sačuvati hrvatske prostore od potpunog etničkog čišćenja. Bitno je istaći da su ovaj podmukli napad pripadnici Armije BiH izveli u vijeme potpisanog ratnog primirja.

Pripadnici odreda "El Mudžahid" bili su islamski radikalisti koji su u BiH pristigli kao dobrovoljci iz islamskih zemalja s područja Afrike, Bliskog Istoka i ponekih azijskih zemalja.

Žrtve pokolja u Bobašima:
Dragan Bobaš, 1961
Ljuban Bobaš, 1954
Branko Brkan, 1966
Vinko Čerkez, 1926
Franjo Garić, 1935
Ivana Garić, 1977
Slavko Ivanović, 1959
Josip Križanac, 1974
Željko Križanac, 1958
Anto Marić, 1948
Slavko Milošević, 1958
Zorislav Mlakić, 1950
Ilija Omazić, 1953
Gordana Šafradin, 1965
Velimir Šarić, 1972
Ričard Šero, 1974
Franjo Topić, 1952
Miro Vidović, 1958

Primjedbe