Kršćani slave Uskrs: Misna slavlja s ograničenim brojem vjernika

Mostarsko-duvanjska biskupija služenjem svetih misa obilježit će danas blagdan Uskrs, najveću svetkovinu kršćanske vjere.

Zbog novonastalih okolnosti vezanih za pandemiju koronavirusa euharistijska slavlja u cijeloj biskupiji održati će se s ograničenim brojem vjernika, u skladu s preporukama civilnih i vjerskih vlasti, a za one vjernike koji su ostali u svojim domovima osiguran je prijenos putem elektronskih medija - radija, televizija, internetskih stranica i društvenih mreža.
Svečanu svetu misu, u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve, predvodit će mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić, koji će na koncu podijelit blagoslov i potpuni oprost, što obično čini nekoliko puta godišnje (na Božić, Uskrs i još jedanput u dane koje sam odredi).
U povodom najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, biskup Perić uputio je čestitku svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti, u kojoj se osvrnuo na koronavirus te ga usporedio sa španskom gripom.
- Prema internetu, samo s kudikamo tragičnijim posljedicama, doživjeli su naši pradjedovi prije stotinu godina u vrijeme zarazne "španjolice", koja je trajala od marta 1918. do juna 1920. - 27 mjeseci, i bacila u grob najmanje 50 miliona ljudi na zemlji od svega 600 miliona koliko ih je u vrh glave moglo biti u tadašnjem svijetu - naveo je Perić u svojoj čestitki.
Također, usporedio je to s pobačajima te istaknuo kako se s time ne zaprepašćujemo koliko s umrlim od koronavirsua.
- Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji kazuje se da je godišnje do 50 miliona pobačaja, tj. začetih ljudskih bića kojima se u prvim mjesecima u majčinoj utrobi hotimično (nekad i nehotično) prekida razvojni put u punu egzistenciju, iako im Bog daje puno pravo na život. Nad svakim se novim brojem umrlih hiljadama od koroninavirusa stresemo, a nad tolikim miliona u godini pobačajem ubijenih uopće se ne zaprepašćujemo. Nije uputno ni spominjati - navedeno je, između ostalog, u biskupovoj čestitki.

Primjedbe