ZLOČINI NAD HRVATIMA U SARAJEVSKOJ OPĆINI ILIJAŠ




U hrvatskim medijima se često mogu čuti ispovijesti obitelji žrtava koje su ubijene tijekom domovinskog rata. Često možemo čuti i vidjeti potresne slike žrtava iz Vukovara, Škabrnje, Uzdola, Viteza, Križančevog Sela, Grabovice. Ali o ubojstvima Hrvata u Sarajevu, o progonu i torturama u logorima tkz AR BIH, malo se može čuti i pročitati. Zašto se ne zna za ubijene i nestale Hrvate ovog kraja, nitko nema odgovora.

Bošnjački "mainstream" mediji ističu kako su Bošnjaci i Hrvati ratovali samo u neretvanskoj regiji i u Lašvanskoj dolini dok se stradanje Hrvata u drugim regijama zataškava ili pripisuje srpskim postrojbama. Istina je posve drugačija!

Bojovnici muslimanske tkz AR BIH su još 1992. ubijali Hrvate diljem Bosne i Hercegovine. U sarajevskoj općini Ilijaš, hrvatski narod je podnio veliku žrtvu. Danas tamo živi 200 Hrvata a mnogi su raseljeni po svijetu. 

Popis stanovništva iz 1991. pokazuje da je u općini Ilijaš živjelo 1736 Hrvata, a danas je taj broj devet puta manji. 

Ilijaš je tijekom rata dan i noć raketiran sa položaja AR BIH. Muslimanski bojovnici su snajperima ubijali civile u Ilijašu. U Ilijašu je od dejstva muslimanskih granata, snajpera ali i masakriranjem ubijeno 220 civila, najviše srpske nacionalnosti ali su ginuli i Hrvati, čak i mnogi Bošnjaci. Poginulo je blizu 40 djece !  

Hrvat Pero (Jure) Karlović (33) ubijen je 17. prosinca 1992. kada su muslimanske postrojbe napale selo Mrakovo. Muslimanski bojovnici su bacili ručnu bombu na civile Peru Karlovića i Ranka Okilja. U ekploziji je Ranko teško ranjen a Pero je preminuo. Pero je sahranjen na katoličkom groblju u Podlugovima a za ubojstvo do danas nitko nije odgovarao. Za sobom je ostavio suprugu i dvije kćeri.

Igor Stojčić, dječak od 22 godine, ubijen je prilikom napada muslimanskih postrojbi na mješovito selo Paljik. Muslimanske snage su 20. lipnja 1992. raketirale kuću Hrvata Ive Stojčića. Tada je u kući bilo mnogo žena i djece.  

Muslimanski bojovnici koji su se nalazili na brdu ‘Strane’, 700 metara vazdušne linije dalje od Ivine kuće, raketirali su Ivinu kuću, prilikom čega je poginuo Ivin sin Igor, a djevojčica  Višnja Bajić (10 god.) koja se zatekla u Ivinoj kući sa svojom obitelji, bila je ranjena u stomak. Ivo  je ostavio svog mrtvog sina i odvezao djevojčicu u bolnicu u Zenici, ali tamo su mu doktori rekli da ‘ne liječe četničku djecu’, tako da je Višnja umrla Ivi  na rukama. Nakon toga Ivu su pokupili pripadnici muslimanskih postrojbi, i odveli ga u logor. Ivo Stojčić je proglašen herojem i njegovo ime svi izgovaraju sa poštivanjem, jer je unatoč tragediji i gubitku sina požurio da pomogne ranjenoj djevojčici. Za ubojstvo Igora, dječaka, nenaoružanog civila, do danas nitko nije odgovarao.

Drago (Pere) Ilić je ubijen 22. prosinca 1992. u selu Čerkčići, nalazeći se na obezbjeđenju punkta UNPROFOR-a. Pogođen je snajperom sa položaja muslimanskih postrojbi. Sahranjen je na katoličkom groblju u Podlugovima. U Čekrčićima je 17. veljače 1993. ubijena i Finka Lalić, domaćica, stara 45 godina. Usmrtio ju je muslimanski snajperista pred kućom.

U kasnim satima, noću između 13. i 14. studenog 1993. godine, počinjen je gnusni zločin nad hrvatskim civilima u selu Donja Zimča. Četiri pripadnika Armije BiH provalili su kroz krov u kuću Hrvata Jure Blaževića, rođenog 1937. godine i nakon mučenja usmrtili njega, ženu mu Fridu i punicu Anu Brkić, rođenu 1919. godine. Liječnik V. M. je izjavio da su umoreni klasičnim klanjem. Koljači su potpuno opljačkali kuću obitelji Blažević.
Zločinci su identificirani i protiv njih je podnesena krivična prijava vojnom tužiteljstvu Travnik. Osnovano se sumnja da je u zločinu sudjelovao Abdulah Matoruga, zvani Avdica, rođen 1970. godine u selu Mlinima-Misoča, općina Ilijaš, pripadnik Armije BiH; Rašid Džafić, zvani Raško, sin Našida, rođen 1973. godine, u selu Mlini, općina Ilijaš, pripadnik Armije BiH; Namir Mešetović, rođen 1970. godine u selu Misoči, općina Ilijaš, pripadnik Armije BiH i Ramo Bešlija, rođen 1970. godine u selu Koritima, općina Ilijaš, pripadnik Armije BiH. Ta četvorica su bili poznati nasilnici nad Hrvatima i Srbima u Brezi i Visokom za rata u Bosni i Hercegovini. Oni su osumnjičeni i za smrt jedne tročlane srpske obitelji iz općine Breza.

Dječak Slađan Antunović je imao šest godina kada je poginuo 22. kolovoza 1992. u centru Ilijaša. Poginuo je od muslimanske granate. Antunovići su prije zločina prebjegli iz ratne Zenice. Starica Mila Lizdek (65) poginula je dva dana kasnije pred svojom kućom tijekom muslimanskog raketiranja Ilijaša. 

Pero (Ivana) Matić (45) je ubijen 16. listopada 1994. na Bukovoj Kosi od muslimanskih postrojbi, Jozo (Peje) Garić je izvršio samoubojstvo 18. ožujka 1995. a Ratko (Blaške) Babić je poginuo 14.04.1994. Prema podacima udruge zatočenika logora (1991-1995) starca Nikicu Radata (69), su zarobili, mučili pa živog zapalili muslimanski bojovnici u Stojkovićima tijekom 1993. 

Od detonacija tijekom raketiranja lakše je oštećena i katolička crkva.

Iskrica Weblog - "Da se ne zaboravi- Visko i Tarčin"

Udruga zatočenika logora (1991 -1995)

Primjedbe