Ako ste Hrvat udžbenici će vam biti duplo skuplji nego ostaloj djeci...

 Znanje je skuplje ako ste (mali) Hrvat. Ispada to po usporedbi prosjeka cijena udžbenika za prva tri razreda osnovnih škola po bosanskom i onih po hrvatskom nastavnom programu. Komplet za hrvatski jezik za prvašiće po hrvatskom programu košta oko 50 KM.




Tu spadaju udžbenik, radna bilježnica, radni priručnik i slovarica. Za one koji uče bosanski jezik cijena potrebnog kompleta je 15,5 KM. Radi se o udžbeniku i slovarici koja je za osam maraka jeftinija nego ona za hrvatski jezik, piše Bljesak

Kad je u pitanju matematika za pačiće male, ''hrvatskim'' pačićima treba malo više od 20 KM, dok ''bosanskim'' pačićima treba upola manje.

O okolišu po hrvatskom planu uči se za preko 25 KM dok se okoliš po bosanskom uči za 10,50 KM. Kad se zbroje i ostali predmeti dođe se do podatka da za obvezne udžbenike i radni materijal prvašića po hrvatskom planu i programu treba oko 140 KM dok roditelji prvašića koji školu pohađaju po bosanskom planu i programu trebaju za udžbenike i radne materijale izdvojiti oko 80 KM.

U drugom razredu za materijal iz hrvatskog jezika, bez bilježnica, treba izdvojiti oko 23 KM, dok se za bosanski jezik izdvaja 19 KM. Učenici drugog razreda po hrvatskom planu i programu trebali bi ''razvaljivati'' matematiku jer matematika ''razvaljuje'' kućni proračun pa za materijale, bez bilježnica, treba izdvojiti preko 45 KM, dok je matematika s B predznakom teška 19 KM.

Učenje o okolini u drugom razredu razlikuje se samo u dvije marke, pa je ''H-okolina'' 21 KM, a ''B-okolina 19 KM''. S okolinom je slično i u trećem razredu gdje su okoline teške oko 20 KM.

Matematika za treći razred, kad se zbroji i oduzme, jeftinija je po bosanskom planu i programu jer udžbenici i priručnik koštaju oko 20 KM dok je sve potrebno za ''hrvatsku'' matematiku teško oko 35 KM.

Za hrvatski jezik u trećem razredu treba izdvojiti oko 35 KM dok se po bosanskom nastavnom planu i programu jezik izučava za oko 20 KM. Prema okvirnoj procjeni, po izračunu prosjeka cijena ponuđenih i preporučenih udžbenicima u školama za prva tri razreda obveznog školovanja, roditelji čija djeca pohađaju nastavu po hrvatskom planu i programu, prolaze skuplje jer se radi o više materijala po jednom predmetu.

Nažalost, dosta tog materijala se iskoristi tijekom nastave jer se u njemu crta i piše pa se ne mogu proslijediti mlađim generacijama.

Kad se tomu dodaju i bilježnice te ostale školske potrepštine, hrvatski nastavni plan i program puno je skuplji od bosanskog. Tako ćete za udžbenike za 2. razred osnovne devetogodišnje škole po hrvatskom planu i programu morati platiti oko 189 KM, dok ćete za udžbenike za taj isti razred po bosanskom planu i programu dati oko 102 KM.

Slični rezultati su i kada je u pitanju 3. razred. Tako, ako dijete pohađa 3. razred po hrvatskom planu i programu roditeljima će trebati oko 206 KM za udžbenike, radne bilježnice, nastavne listiće… Po bosanskom planu i programu za dijete koje ide u 3. razred osnovne devetogodišnje škole roditelji će morati izdvojiti oko 108 KM.

Riječ je, naime, o prosjeku cijena potrebnih za ove razrede, jer točne cijene kompleta skoro je i nemoguće utvrditi budući da ministarstvo objavljuje potrebne knjige a onda ih škole biraju po pojedinom predmetu, a roditelji, s popisom koji im dadne škola, kupuju knjigu po knjigu.

Riječ se zasigurno o lobiranju izdavača i autora koji žive od onoga što strpaju djeci u knjige. Često ćemo vidjeti kako naša djeca uče pjesmice skoro anonimaca, a velikani dječje književnosti, čija su slova odgojila generacije i generacije, neće se naći u koricama.

Stvar je vrlo jednostavna – autorska prava, honorari i druge ''poslastice'' koje su obrazovanje učinile nekome biznisom, a nekome težom mukom nego što bi trebala biti. Uzme li se u obzir da se vlasti, kojima su usta puna naše budućnosti i budućnosti naše djece, nisu pretrgle da pomognu roditeljima i đacima osiguraju besplatne udžbenike, ne čudi i strašan podatak, kojeg mnogi ne čuju, da se škole u BiH sve više napuštaju jer roditelji nemaju novca da obrazuju djecu.

Naravno, u zemlji u kojoj su politička previranja stvarnost koju nas tjeraju živjeti, nikome nije stalo baćkati se ovim problemima. Još uvijek je u ovoj zemlji važnije to tko je veći što, a nitko ne gleda koliko je skupo biti to nešto. 

Dnevnik.ba

Primjedbe