Dr. Dragan Čović primio u nastupni posjet veleposlanika Kraljevine Norveške u BiH

 


Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović u nastupni posjet primio je veleposlanika Kraljevine Norveške u BiH Olava Reinertsena.

Dužnosnici su razgovarali o trenutnom političkom ambijentu u BiH, euroatlantskim integracijama, jačanju bilateralnih odnosa kao i o hrvatskom pitanju. Komentirajući trenutne prilike, dužnosnici su razgovarali o važnosti nedavno potpisanih sporazuma HDZ-a BiH i SDA, predstojećim Lokalnim izborima te ulozi Kraljevine Norveške u općem razvoju i napretku BiH. Također, osvrnuli su se na situaciju uzrokovanu pandemijom COVID-19.

Veleposlanik Reinertsen istaknuo je predanost Kraljevine Norveške u zajedničkom zalaganju za daljnji napredak Bosne i Hercegovine u području euroatlantskih integracija, reformskih procesa, osnaživanju gospodarskih prilika i drugim područjima suradnje, izražavajući spremnost norveške administracije u pomaganju rasta i razvoja bh. društva. NATO agenda izražena je iznimno bitnim prioritetom Kraljevine Norveške. Također je istaknuta uspješnost bh. dijaspore u Norveškoj kao primjer uspješnih integracija.

Razgovarajući o višestrukim područjima suradnje, dr. Čović istaknuo je značaj koje snažno partnerstvo s Kraljevinom Norveškom ima za Bosnu i Hercegovinu, naglašavajući učinak aktivnog doprinosa ka članstvu BiH u Europskoj uniji i NATO-u. Put ka Europskoj uniji i NATO-u, istaknuo je, prioritet je koji se ne smije odlagati.

Također, dr. Čović je tom prilikom izrazio zahvalnost za pomoć koju je Norveška žurno uputila Bosni i Hercegovinu s ciljem osnaživanja kapaciteta zdravstvenih institucija Bosne i Hercegovine za suočavanje s krizom koronavirusa. Zamjenik predsjedatelja Doma naroda PS BiH i predsjednik HDZ-a BiH veleposlaniku Olavu Reinertsenu zaželio je dobrodošlicu i uspjeh u predstojećem radu.

Dugogodišnja suradnja Bosne i Hercegovine i Kraljevine Norveške suglasno je ocijenjena pozitivnom, a odnosi prijateljskim, podcrtavajući opredijeljenost za daljnjim i snažnim razvijanjem bilateralnih odnosa kao i gospodarske suradnje.

( parlament.ba )

Primjedbe